Ar šā gada 29. februāri Latvijas Universitātē ir stājušies spēkā jauni Intelektuālā īpašuma identificēšanas, izvērtēšanas, reģistrēšanas un uzturēšanas noteikumi, kuri  paredz būtiskas izmaiņas administratīvajā procesā pēc IĪ izsoles licences līguma noslēgšanai, maksājumu veikšanai un izsolītā objekta nodošanai licenciātam. Grozītie noteikumi paredz atbrīvot akadēmiskās iestādes no pienākumiem maksājumu pārvaldīšanā, kas noteikti nav akadēmiskai iestādei raksturīga funkcija. Arī vairāki administratīvie departamenti – Juridiskais departaments, Akadēmiskais departaments, Finanšu un uzskaites departaments – ir atbrīvoti no standarta procedūru izpildes. Procesa efektivitātes paaugstināšanai visas procesa transakcijas ir sakārtotas un nodotas ZPC.

Šis ir ievērojams solis ne tikai ar IĪ saistīto procesu un jautājumu sakārtošanā. Konstruktīvā un veiksmīgā  sadarbība ar Juridisko departaments, Akadēmisko departamentu un Finanšu un uzskaites departamentu, kur šajā gadījumā ZPC uzņēmās vadošo lomu, apliecina, ka ieceres veikt uz efektivitāti orientētas administratīvo procesu izmaiņas  LU ir veiksmīgi realizējamas.

Papildus tam ZPC ciešā sadarbībā ar Finanšu un uzskaites departamentu panāca būtiskus uzlabojumus IĪ autoru atbalstam. Turpmāk daudz lielāka daļa no ieņēmumiem no intelektuālā īpašuma vai tā izmantošanas tiesību realizēšanas tiks nodota attiecīgās akadēmiskās iestādes rīcībā izmantošanai saskaņā ar IĪ izveidošanā izmantotā finansējuma (projekta) nosacījumiem. Tāpat ir ieviests mērķtiecīgs atbalsts IĪ objekta autoriem atbilstoši viņu iesniegtajam procentuālajam sadalījumam.

Attiecīgie dokumenti ir pieejami LU portāla zināšanu pārneses sadaļā. Turpat ir arī atrodamas optimizētās veidnes IĪ objektu pieteikumiem un valorizēšanai.

 

Dalīties