Ar mērķi veicināt inovācijas procesus Latvijas Universitātē (LU), 2023. gada 2. februārī tika izveidots Zināšanu un tehnoloģiju pārneses centrs (ZPC). Gada laikā ZPC ir izveidojies kvalificēts, saliedēts kolektīvs, kurš darbojies visos inovācijas procesa posmos. Šodien mēs jau varam īsumā pārskatīt paveikto.

Inovatīvo pētījumu veikšanai kritiski nozīmīga ir Latvijā plašākas LU pētnieku kopas sadarbība ar rezultātos ieinteresētiem ārējiem partneriem. Tās veicināšanai ZPC ir izstrādājis jaunu, publiski pieejamu LU pētnieku kompetenču datubāzi, kas aptver pētniekus visās zinātnes nozarēs. Datubāze tālāk attīstās, tā tiek regulāri atjaunināta un papildināta. Regulāri pētniekiem tiek izplatīta informācija par publiskajiem iepirkumiem, kuri atbilst LU pētījumu specifikai, aicinot pētniekus izvērtēt savas iespējas piedalīties iepirkumu konkursos.

Pētījumu rezultātā radītās materiālās un nemateriālās zināšanas tiek nodotas ārējam partnerim praktiskai izmantošanai vai sasniegtā TRL līmeņa tālākai paaugstināšanai. Abos gadījumos ir nepieciešams pirms zināšanu pārneses identificēt, reģistrēt un aizsargāt LU pētnieku radīto intelektuālo īpašumu (IĪ). Tam nolūkam ZPC veic jebkura IĪ veida pārvaldību. Pieteikumu izstrādes process ir padarīts pētniekiem draudzīgāks, ZPC sagatavoto un iesniegto patentu pieteikumu skaits 2023. gadā ir trīskāršojies, salīdzinot ar 2022. gadu. Papildinot patentu, preču zīmju, dizainparaugu un jaunu augu šķirņu pieteikumu sagatavošanu, reģistrāciju un uzturēšanu, ZPC ir proaktīvi (Zinātniskās darbības likuma attiecīgie grozījumi vēl ir pieņemšanas stadijā) ieviesis zinātības sertificētu reģistrāciju ar elektronisko apzīmogošanu, izmantojot starptautiski atzītu pakalpojumu sniedzēju, kas sniedz jaunas iespējas arī humanitāro un sociālo zinātņu pētniekiem. IĪ objektu valorizācijai ir izstrādāta un ieviesta IĪ ekskluzīvu licenču izsoles sistēma MS Teams vidē.

Ar mērķi sniegt pētniekiem un doktorantiem zināšanas par IĪ politiku un praksi, ZPC ir izveidojis un noorganizējis nodarbību ciklu par IĪ objektu identifikāciju un pārvaldību, par licenču izsolēm un pārdošanu, par procesiem un procedūrām LU.

Ārējo partneru informēšanai par inovatīvos pētījumos radītajām zināšanām, par to praktiskās izmantošanas iespējām un pārneses noteikumiem ZPC ir iniciējis dialogu un iedibinājis sadarbības kanālus ar lielākajām uzņēmēju organizācijām. LU ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru noslēgtie līgumi paredz kopīgu inovatīvo pētījumu veikšanu, sadarbību pētījumu rezultātu valorizēšanā, normatīvā regulējuma izmaiņu rosināšanā u. c. virzienos.

Ir izveidota īpaša vietne Sadarbības pieteikumiem, kurā ikviens ārējais partneris var iniciēt sadarbību ar LU, inovatīvu pētījumu attīstību un/vai kādas problēmas risināšanu. Vietnes funkcionalitāte ir izvērsusies plašāka par sākumā plānoto, jo saņemam dažādus piedāvājumus – arī piedalīties starptautiskos zinātniskos projektos, pieteikumus ERASMUS programmai u. c.

ZPC turpinās paplašināt ārējo partneru loku, tai skaitā, veidojot sadarbību ar Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Jaunuzņēmumu asociāciju Startin.lv, lielākajām nozaru asociācijām. Mūsu plānos ir akadēmisko iestāžu atbrīvošana no tām neraksturīgām licenču līgumu administrēšanas funkcijām, jaunu nodarbību ciklu izveide par dažādiem praktiskiem inovācijas aspektiem. Turpināsim pastāvīgu kompetenču datubāzes aktualizāciju, strādāsim pie morāliem un materiāliem stimuliem pētniekiem pievērsties inovatīviem pētījumiem.

Dalīties