Klajā nācis jaunais pasaules universitāšu reitings "THE World University Rankings 2025" https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/latest/world-ranking, kurā LU vērtējums pētnieku radīto zināšanu nodošanai sabiedrībai ir piedzīvojis iespaidīgu lēcienu par vairāk kā 25% salīdzinājumā ar vērtējumu iepriekšējā gada reitingā. LU novērtējums kategorijā “Industrija” ir augstākais visu piecu kategoriju vidū, kuras formē kopējo universitātes vērtējumu. Klasiskai universitātei tas ir īpaši augsts sasniegums. Šāds progress pasaules universitāšu reitingā ir apliecinājums tam, ka LU pētnieku tradicionāli augsti kvalitatīvo pētījumu rezultāti ir kļuvuši daudz pieejamāki uzņēmējiem, valsts pārvaldes un citām institūcijām to praktiskai izmantošanai.  

Šis pasaules universitāšu reitings ir balstīts uz datiem, kuri apkopoti no 2023. gada beigām līdz 2024. gada sākumam, tātad uz 2023.g.datiem. Tas ir rezultāts pētnieku veiksmīgai sadarbībai ar LU Zināšanu un tehnoloģiju pārneses centru (ZPC) 2023.g. visos inovācijas procesa etapos. ZPC izveidoja pētniekiem draudzīgu iekšējo normatīvo bāzi  un intelektuālā īpašuma (IĪ) aizsardzības procesu, aktīvi strādāja mazinot tradicionālo nāves ieleju starp pētniecību un uzņēmējdarbību, proaktīvi ieviesa zinātības kā IĪ objekta reģistrāciju sertificētā Eiropas institūcijā, izveidoja caurspīdīgu IĪ objektu licenču izsoles procedūru. Pētnieki lielā mērā tika atbrīvoti no zinātniekam neraksturīgām darbībām un spēja vairāk laika un uzmanības veltīt pētniecībai. 2023.g. reģistrācijai pieteikto jauno IĪ objektu un izsolīto licenču skaits pieauga vairākkārt salīdzinājumā ar 2022.g. 

ZPC komanda augstu vērtē LU pētnieku uzticību sadarbībā  un pateicas par to! Mēs novēlam pētniekiem būt apņēmības pilniem un arī turpmāko gadu reitingos saglabāt iekaroto līderību Latvijas universitāšu vidū radīto zināšanu nodošanā sabiedrībai. 

Dalīties